Sundhedspolitik DSI Hedegaard

På DSI Hedegaard skal personalet i samarbejde med hver enkelt beboer, finde en fornuftig og relevant balance mellem livskvalitet og sundhed. Såfremt den enkelte beboers sundhed påvirker livskvaliteten i negativ retning, forsøger vi gennem motivation og guidning at arbejde med beboerens livsstil, madvaner og udsættelse af behov.

Motion og bevægelse:

Et af de vigtigste områder i forhold til beboernes og personalets sundhed og trivsel er bevægelse og motion. Vi opfordrer hver enkelt beboer til at deltage i aktiviteter, både på DSI Hedegaard, men også eksternt, hvor der er mulighed for diverse former for sport. Vi prøver så vidt muligt at imødekomme individuelle ønsker. Vi vægter motion meget højt, og prioriterer det, så hver enkelt beboer kan blive bragt og hentet, hvis det er nødvendigt for at kunne deltage i eksterne aktiviteter.

Der er i Skjern en bred vifte af tilbud både for udviklingshæmmede bl.a. hockey, håndbold og bowling. Vores beboere benytter sig mest af tilbud for udviklingshæmmede, men kan i enkelt tilfælde drage nytte af almene tilbud. På DSI Hedegaard bliver der tilbudt gåture, der er mulighed for forskellige boldspil, bowling, bordtennis, motionsrum og besøg i svømmehal. Beboerne bliver opfordret til at komme med forslag til aktiviteter af fysisk art. Hedegaards ferieture er ligeledes tilrettelagt så der altid er mulighed for aktivitet og motion.

Kostpolitik:

På DSI Hedegaard tilbyder vi en kost, som gør at alle har mulighed for at leve efter sundhedsstyrelses gældende kostråd:

  • Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
  • Spis frugt og mange grønsager
  • Spis mere fisk
  • Vælg fuldkorn
  • Vælg magert kød og kødpålæg
  • Vælg magre mejeriprodukter
  • Spis mindre mættet fedt
  • Spis mad med mindre salt
  • Spis mindre sukker
  • Drik vand

På DSI Hedegaard tilbyder vi grøntsager til både frokost og aftensmad. Madplanen og maden tilberedes i et samarbejde mellem beboere og personale. Personalet har til opgave at inspirere til sunde middagsretter, hvor grøntsagerne prioriteres højt, og hvor det tilstræbes at fisk og fjerkræ indgår mindst 2 gange om ugen.

Vi tilstræber at så meget af det mad som indkøbes er enten nøglehulsmærket eller fuldkornsmærket, samt at der købes økologisk, når det er økonomisk forsvarligt.

Vi tilstræber at undgå madspil og det betyder at rester forsøges anvendt i næste dags frokostretter eller samles sammen i fryseren og bliver til en restemiddag.

Vi serverer vand til både frokost og middag. Som mellemmåltid er der adgang til frisk frugt og knækbrød.

Hygiejne:

Hedegaard har en overordnet ”husregel” i forhold til hygiejne. Alle skal altid vaske hænder inden man laver mad og inden man spiser. Derudover bliver der taget individuelle forholdsregler ved hver enkelt beboer. Hvor det er nødvendigt guides beboerne i personlig hygiejne.

Vi efterlever fødevarestyrelsen retningslinjer vedr. håndtering af fødevarer, herunder nedkøling / frysning af mad, om pakning og datomærkning af mad og renlighed i forbindelse med håndtering af fødevarer.

Rusmidler og alkohol:

Rusmidler er forbudt på DSI Hedegaard, på samme måde som det er forbudt i det omgivende samfund.

For at være beboer på DSI Hedegaard skal man være indstillet på en rusfri tilværelse, da man ikke må have et aktivt misbrug af hverken alkohol eller stoffer.

Personalet skal være de gode rollemodeller, det betyder at man ikke indtager alkohol umiddelbart før eller under arbejde på DSI Hedegaard.

Rygning:

Beboerne på DSI Hedegaard må ryge på deres værelser, så længe det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Derudover foregår rygning udenfor. Personalet ryger ikke på beboernes værelser og personalet opfordrer ikke til rygning. Har vi beboere under 18 år er rygning forbudt på DSI Hedegaards matrikler.

Mobning:

På DSI Hedegaard tolereres mobning ikke hverken blandt beboerne eller blandt personalet. Vi sætter ingen krav om, at alle skal kunne lide hinanden, men forventer en hvis standard af almindelig høflighed og pli. Hvis/når mobning finder sted blandt beboerne, skal personalet gå ind i sagen. De skal støtte beboerne i en acceptabel konflikthåndtering. Hvor det er nødvendigt mægler personalet imellem beboerne, dog uden at overtage konflikten. Personalet skal desuden være opsøgende, hvis de fornemmer mistrivsel hos en beboer, der måske ikke selv er i stand til at bede om hjælp.

Finder mobning sted blandt personalet skal arbejdsmiljø gruppen og ledelsen gå ind i sagen.

I forhold til konfliktsituationer og håndtering efter konfliktfyldte episoder henvises til beredskabsplanen.

DSI Hedegaards sundhedspolitik gennemgås en gang årligt på personalemøde.

Ovenstående er vedtaget på Bestyrelsesmøde den 25.2.2019 .

Ovenstående er behandlet på personalemøde den 28.2.2019.

Ovenstående er gennemgået på beboermøde den 12.3.2019 og løbende årligt.

Sidder du inde med spørgsmål angående vores botilbud?

Du altid velkommen til at kontakte os for at høre mere. Du kan også klikke dig videre på siden og læse mere om, hvem vi er og hvad vi kan tilbyde.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Har du spørgsmål eller
​ønsker du at høre nærmere?

Find vores kontaktoplysninger herunder.

Hvem er vi

Selvejende Institution Hedegaard

Holstebrovej 92, 6900 Skjern

Klik her for rutevejledning

Kontaktoplysninger

29 36 00 79

info@botilbudhedegaard.dk

CVR: 30293363

Telefontider

Mandag - fredag: 08.00 - 16.00

Lørdag og søndag: lukket

Mails besvares alle dage.