Vi sætter viden og aftaler i stedet for magt

Ordet faglighed går igen, når DSI Hedegaards medarbejdere beskriver indsatsen i forhold til beboerne.

Lederen og stedfortræderen er begge uddannede pædagoger med flere års erfaring i arbejdet med udviklingshæmmede og sårbare unge. Alle fastansatte medarbejdere på stedet er også pædagoger. Her er ingen selvlærte, der prædiker hård disciplin og øretæver til dem, der ikke retter ind. Tværtimod.

Nul magtanvendelser

Siden 2009 har Hedegaard ikke haft et eneste tilfælde af magtanvendelse. Og det til trods for, at beboerne på DSI Hedegaard i høj grad er unge, som reagerer voldsomt, når verden går dem imod.

- Vores beboere er ofte vant til at blive "lagt ned", men hvis vi "sætter os på dem", tager vi jo ansvaret fra dem. I stedet lægger vi ansvaret tilbage til dem, men står ved siden af og er klar til at hjælpe dem. Vi aftaler med dem, hvordan de skal styre sig selv, og hvad vi skal gøre, når de bliver vrede og frustrerede. Og når de glemmer det, minder vi dem om det og tilpasser aftalen, så vi kan holde dem fast på deres ansvar, siger Hedegaards leder Elisabeth Bakkensen.

Fingerspidsfornemmelser er ikke nok

Det kræver konkret viden at flytte et menneske med så komplekse problemer.

DSI Hedegaards personale har samlet en bred og specialiseret viden på områder, som er relevante i forhold til målgruppen: udviklingspsykologi, low arousal, neuropædagogik, affektregulering, håndtering af misbrug, ADHD, personlighedsforstyrrelser med mere.

- Vi skal vide, hvad hver enkelt beboer har behov for og hvad, der skal til for at flytte ham. Hvis der er ting, han har svært ved på grund af en hjerneskade, skal vi vide, hvordan vi så gør. Det er ikke nok med fingerspidsfornemmelser.

- Vores handleplaner er målrettede og målbare. Så kan vi dokumentere en udvikling og fortælle sagsbehandlerne, hvad der er sket siden sidst, siger stedfortræder Hanne Højgaard.

​​

En lang gåtur giver luft

Beboerne på botilbudet DSI Hedegaard passer ikke rigtig ind nogen steder. De har klaret sig skidt i skolen, har flere anbringelser bag sig og nogle af dem er dømt for tyveri, vold eller seksualforbrydelser. Men der ikke hegn omkring Hedegaard af den grund.

- "De hænger i gardinerne og smider med tingene, når de kommer her, og der er blevet råbt mange ord ude på gårdspladsen. Når det bliver for svært, har vi en aftale om, at det ok at gå en tur ud over markerne og få luft. Vi er fire kilometer fra byen, så der er ingen steder at løbe hen. Men man må godt ringe og sige, at man gerne vil hentes, når man er kølet af"; siger Tidligere leder Elisabeth Bakkensen.

Sidder du inde med spørgsmål angående vores botilbud?

Du altid velkommen til at kontakte os for at høre mere. Du kan også klikke dig videre på siden og læse mere om, hvem vi er og hvad vi kan tilbyde.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Har du spørgsmål eller
​ønsker du at høre nærmere?

Find vores kontaktoplysninger herunder.

Hvem er vi

Selvejende Institution Hedegaard

Holstebrovej 92, 6900 Skjern

Klik her for rutevejledning

Kontaktoplysninger

29 36 00 79

info@botilbudhedegaard.dk

CVR: 30293363

Telefontider

Mandag - fredag: 08.00 - 16.00

Lørdag og søndag: lukket

Mails besvares alle dage.