Beboeren som medspiller
Kernen i vores pædagogiske arbejde er målrettede individuelt tilpassede forløb hvor aktivitet og relation er redskaber til at skabe en udvikling. Vi tager altid udgangspunkt i den enkelte beboers funktionsniveau, personlighed, erfaringer og motivation. I et samarbejde mellem beboerne og personalet finder vi netop de aktiviteter og løsninger, som giver selvtillid og øger beboerens ansvar for egne mål og eget liv.
Vi arbejder systematisk med en pædagogisk tilgang, som er målrettet, analytisk og struktureret både i forhold til at kortlægge beboerens ressourcer og til at håndtere uhensigtsmæssig adfærd. Siden 2009 har vi således undgået enhver brug af magtanvendelse overfor beboerne på opholdsstedet.
Succes og konflikter er en del af hverdagen
Succes og oplevelsen af at kunne er mere givende end nederlag. Derfor handler hverdagen på DSI Hedegaard om at få succes og om at løse fælles opgaver, som svarer til den enkeltes kompetencer og motivation.
Vi anerkender alle følelser og frustrationer – men vi accepterer ikke uhensigtsmæssig adfærd.
Konflikter kan skabe grobund for udvikling, derfor skal de mødes og håndteres på en ikke-konfronterende måde. Vi støtter beboerne i at vælge en adfærd, som forebygger konflikter.
Tydelige relationer mellem beboere og personale
Det er vigtigt at relationen mellem personale og beboere er tydelig. Beboerne skal vide, at vi altid er der for dem, men samtidig er vi meget opmærksomme på at være personlige og ikke private i vores relation.
Sådan sikrer vi en systematisk tilgang
På DSI Hedegaard arbejder vi med relationspædagogik. Vi bruger analysemetoden IRIS til at sikre, at vi kommer rundt om det hele menneske. IRIS er et redskab fra den neuropædagogiske efteruddannelse.
·Beboeren følger en individuelt tilpasset dagstruktur, der tilgodeser beboerens ressourcer og tager højde for begrænsninger.
- Beboeren deltager så vidt muligt i individuelle aktiviteter som arbejde, sport, praktikophold eller kurser.
- De beboere, der har behov for det, har fastlagte individuelle hjemmedage med indlagte og planlagte hjemmedagssnakke.
- Vi holder møde om handleplanen efter aftale med borgeren og den anbringende kommune, men som udgangspunkt to gange om året for unge under 18 og en gang årligt for beboere over 18 år.
- På handleplansmøderne aftales mål og der sker en løbende dokumentation og opsamling i dagbogen.
- Hvis det er relevant for den enkelte beboer, foretager vi systematiske observationer med fokus på særlige punkter, for eksempel beboerens temperament, hygiejne, relationer til andre.